top of page

Recept - Hoge Chocolate Chip Cookies

Bijgewerkt op: 26 okt. 2022

Ik heb al eens eerder mijn bekende echte Amerikaanse chocolate chip cookies gedeeld. Ik zal het recept daarvan ook eens delen hier. Maar dit keer deel ik een recept van een mega hoog dik koekje wat ik overal in Amerika voorbij zie komen. Een soort grote rots van lekkerheid!


Wat heb je nodig voor 8 grote koeken?

Halveer het recept voor 4 grote koeken (dit past meestal makkelijker in de oven). Je kunt het koekjesdeeg ook invriezen. Als je dan een koekje wilt bakken hoef je alleen een stuk af te snijden van de ingevroren rol, laten ontdooien en af te bakken.


115 gram zachte boter

200 gram lichte basterdsuiker

50 gram kristalsuiker

2 koude eieren

1 el vanilla extract

300 gr bloem (gezeefd)

1 zakje bakpoeder (15 gr)

1 zakje baking soda (5 gr)

0,5 el zout

En dan zijn er 2 soortjes. Je kunt 8 dezelfde maken dan kies je welke je wilt maken en verdubbel je de ingrediënten. Als je 4 om 4 wilt maken is dit wat je nodig hebt:

Voor de Chocolate Chip - Walnoot

100 gr grof gehakte walnoten

160 gr chocolate chips of zoals ik vaak doe een reep van AH delicata pure chocolade, of ander merk (grof gehakt)

Voor de Witte chocolade - Macademia

125 gr grof gehakte macadamia noten

160 gr witte chocolade chips of een reep AH delicata witte chocolade, of ander merk (grof gehakt)Bereiden

*Leg alvast het bakpapier op de plaat klaar. Let op, het kan zijn dat het niet past omdat de koeken ongeveer zo groot worden als je hand. Je kunt het ook in 2 keer bakken maar zorg wel dat je plaat dan weer helemaal afgekoeld is voordat je het deeg erop legt.

*Mix de boter en de suiker ongeveer 3 minuten in een grote kom.

*Doe 1 voor 1 de eieren erbij, mix op lage stand en doe het vanille extract erbij.

*Doe dan het gezeefde bloem, bakpoeder. baking soda en zout erbij.

*Mix dit voorzichtig, Mix het eerst even met een spatel om te voorkomen dat al het bloem in je gezicht stuift. Mix daarna elektrisch.

*Nu halveer je het deeg als je de 2 soortjes wilt maken. Als je heel precies wilt zijn kan dit via een weegschaal. Leg een vel bakpapier op de weegschaal en flats het deeg erop. Nu haal je de helft eraf en doe je in een eigen beslagkom. Maak je maar 1 smaak? Dan hoeft dit niet.

*Meng nu met een harde spatel de noten en de chocolade erdoorheen. Door blijven mengen, het deeg lijkt weinig ten opzicht van de noten en chocolade maar dit komt goed, gewoon door blijven mengen.

*Weeg weer je deeg, en doe dat gedeeld door 8. Dan maak je grove bollen van dat aantal gram. Bij mij was dat 165 gr. Maak de ballen heel grof, dus lekker veel gaten etc erin, niet teveel samen knijpen. Gewoon slordig een flinke lepel (of met ijsschep) afwegen.

*Als het zomer is en het deeg heel zacht geworden is, leg de ballen dan even in de koelkast voor een klein uurtje. In de winter is 15-30 minuten genoeg. Verwarm nu de oven voor op 190 graden.

* Je kunt nu de ballen op de plaat leggen. Hang je hand erboven (zo groot worden ze ongeveer) om te meten hoe ver ze ongeveer uitlopen en zorg dat ze elkaar dan niet raken in het bakproces.

*Bak de koekjes 10-14 min afhankelijk van je oven. Ik gebruik boven en onder warmte. Kijk sowieso na 10 min hoe ze ervoor staan. Ze moeten goudbruin zijn.

*Zijn ze al goed? Haal ze eruit en haal ze na 4 min van de bakplaat af. Als je een afkoelrek heb kunnen ze daar op anders op het aanrecht. Zijn ze opzich goed maar nog iets licht? Laat ze dan ietsjes langer op de bakplaat afkoelen.

*Ik weet dat je niet kunt wachten, en dat hoeft opzicht ook niet. Maar laat ze goed afkoelen (uren..), dan worden ze namelijk iets steviger en zijn ze nog lekkerder. Je kunt ze prima de dagen erna eten, als ze eenmaal helemaal afgekoeld zijn en de chocolade is uitgehard (blijft beetje zacht) dan kun je ze in een luchtdicht bakje of zakje doen.


Enjoy!!!


Liefs,


Shirley-Fay

53 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page