Makkelijkste Brood van de wereld wat rijst als je slaapt en je niet hoeft te kneden! Je hebt wel een gietijzeren oven pan met deksel nodig.
Voorbereidingstijd: 13 uur (waarvan je vooral slaapt)
Baktijd: 50 minuten
Porties: 12 sneetjes
Ingrediënten
480 g bloem (+ wat extra voor bestuiven)
1/2 tl instant gist
2 tl zeezout
380 g lauwwarm water
Wat ga je doen:
1. Doe bloem in een grote kom en voeg daar het gist aan de ene kant en zout aan de andere kant aan toe. Voeg het lauwwarme water toe en roer met een lepel tot alles goed gemengd is. Het deeg zal plakkerig en grof zijn dat is prima. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat minimaal 12 uur rusten op kamertemperatuur (bij voorkeur een hele nacht).
2. Verwarm de oven de volgende dag voor op 220°C (hetelucht). Plaats als de oven heet is een Dutch oven (gietijzeren pan met deksel) in de oven om 30 minuten voor te verwarmen.
3. Bestuif in de tussentijd een werkblad met bloem en gebruik een spatel om het luchtige deeg voorzichtig op het werkblad te leggen. Bestuif je handen en het deeg met wat bloem en rek het deeg uit en vouw het 4 keer over zichzelf heen (vanuit de 'noord', 'zuid', 'oost', 'west' kanten). Je pakt dus een zijkant en vouwt die over de bovenkant. Zo doe je elke kant. Draaiende bal om zodat de bovenkant glad is. Vorm het daarna voorzichtig tot een bal met een gladde bovenkant. En leg op een vel bakpapier. Leg het vel met de bal erop terug in de kom als je nog moet wachten op de oven.
4. Haal voorzichtig de hete Dutch oven uit de oven en leg het deeg, met het bakpapier eronder, in de pan. Let op, heeeeet! Maak een snede van 5 cm in de bovenkant van het deeg en bestrooi met een beetje bloem. Bak 30 minuten met de deksel op de pan. (Afhankelijk van je oven kun je ook hierna nog een tijdje bakken zonder deksel als het er nog te pips uit ziet)
5. Haal het brood voorzichtig uit de oven, laat afkoelen op een rooster en snijd daarna in plakken.
Eeeet smakelijk!
Commentaires